Özofagus kanserlerinin gelişiminde; sigara ve alkol kullanımı, beslenme ile ilgili etkenler, genetik ve
çevresel faktörler ve bazı predispozan hastalıklar rol almaktadır. Peptik veya kostik özofajit, Barret
özofagus, Plummer Winson Sendromu, akalazya, tylosis, gluten enteropatisi gibi hastalıklar predispozan
hastalıklardır. Özofagus kanseri oluşumunda Barret özofagusun önemli bir predispozan
faktör olduğu tüm otörler tarafından kabul edilmektedir. Helicobacter pylori’nin ise predispozan
rol aldığını belirten yayınlar olmakla birlikte bunun tersini iddia eden görüşler de ortaya atılmıştır.
Özofagus kanseri, tüm kanserler arasında
6. sıradadır ve tüm gastrointestinal sistem
kanserlerinin % 5-7’sini oluşturur.
Ülkemizde de önemli bir sağlık problemi
olan özofagus kanserlerinin gelişiminde;
sigara ve alkol kullanımı, beslenme
ile ilgili etkenler, genetik ve çevresel
faktörler ve bazı predispozan hastalıklar
rol almaktadır(1,2). Peptik
veya kostik özofajit, Barret özofagus,
Plummer Winson Sendromu, akalazya,
tylosis, gluten enteropatisi gibi hastalıklarda
özofagus kanseri gelişme riski
normal popülasyona göre daha yüksektir(
3).
Özofagus kanseri oluşumunda Barret özofagusun
önemli bir predispozan faktör
olduğu tüm otörler tarafından kabul
edilmektedir(4). Helicobacter
pylori’nin (H.pylori) ise malignite gelişiminde
predispozan rol aldığını belirten
yayınlar olmakla birlikte(5) son
dönemlerde yapılan araştırmalar sonucunda
bunun tersini iddia eden görüşler
de ortaya atılmıştır(6,7).
çevresel faktörler ve bazı predispozan hastalıklar rol almaktadır. Peptik veya kostik özofajit, Barret
özofagus, Plummer Winson Sendromu, akalazya, tylosis, gluten enteropatisi gibi hastalıklar predispozan
hastalıklardır. Özofagus kanseri oluşumunda Barret özofagusun önemli bir predispozan
faktör olduğu tüm otörler tarafından kabul edilmektedir. Helicobacter pylori’nin ise predispozan
rol aldığını belirten yayınlar olmakla birlikte bunun tersini iddia eden görüşler de ortaya atılmıştır.
Özofagus kanseri, tüm kanserler arasında
6. sıradadır ve tüm gastrointestinal sistem
kanserlerinin % 5-7’sini oluşturur.
Ülkemizde de önemli bir sağlık problemi
olan özofagus kanserlerinin gelişiminde;
sigara ve alkol kullanımı, beslenme
ile ilgili etkenler, genetik ve çevresel
faktörler ve bazı predispozan hastalıklar
rol almaktadır(1,2). Peptik
veya kostik özofajit, Barret özofagus,
Plummer Winson Sendromu, akalazya,
tylosis, gluten enteropatisi gibi hastalıklarda
özofagus kanseri gelişme riski
normal popülasyona göre daha yüksektir(
3).
Özofagus kanseri oluşumunda Barret özofagusun
önemli bir predispozan faktör
olduğu tüm otörler tarafından kabul
edilmektedir(4). Helicobacter
pylori’nin (H.pylori) ise malignite gelişiminde
predispozan rol aldığını belirten
yayınlar olmakla birlikte(5) son
dönemlerde yapılan araştırmalar sonucunda
bunun tersini iddia eden görüşler
de ortaya atılmıştır(6,7).
Yorumlar
Yorum Gönder