Evrenin devamlılığı ve canlıların evrimi ve üremesinde doğanın dişi yapısı ve üretkenliği esastır.İnsan faktöründe de annelerin bu devamlılığı sağlamaktaki temel görevi yadsınamaz. Nesillerin devamlılığında bu görevin çok büyük yükümlülüğü anne adaylarının omuzları üzerindedir. Çocuk doğurma ve annelik duygusunu
arzulama tüm kadınların içgüdüsel bir niteliğidir. Bunun da soyunun devamlılığı için temel kriter olduğu aşikardır. Normal şartlarda gebelik dönemi ve doğum olayı fizyolojik bir süreçtir. Bu süreç çok nadir durumlarda fizyolojik (doğal) süreç dışına çıkarak patolojik boyutlara ve anne ile bebek hayatı üzerine risk oluşturacak sapmalara dönüşebilmektedir.
Anne adayının özellikleri
En ideal gebelik planlanmış gebeliktir. Bebek planlayan anne adayının muayenesi yapılmalıdır. Hem jinekolojik hem de dahili muayenesi ve laboratuvar tetkikleri önemlidir.
Jinekolojik olarak;
PAP smear yapılmalı, rahim ve yumurtalıklarının durumları değerlendirilerek çocuk doğurmaya bir engel olup olmadığı araştırılmalıdır.
Dahili olarak;
Gerekli laboratuvar tetkikleri yapılarak tüm sistemler muayene edilmeli ve gebelikte ortaya çıkabilecek komplikasyonlar açısından sağlıklı bir anne adayı olup olmadığı saptanmalıdır. Anne adayına gebeliğe hazır olduğu saptanması durumunda FOLİK ASİT (400 mikrogram/gün) başlaması önerilmelidir. Folik asit tedavisine gebeliğin 10. haftasına kadar devam edilmelidir. Bunun, fetusu; spina bifida, anensefali, ensefalosel gibi NÖRAL TÜP DEFEKTLERİ hastalıklarından %50 oranında koruduğu bilimsel olarak bilinmektedir.
Yorumlar
Yorum Gönder