Ana içeriğe atla

iLK YARDıMDA iLK ADıM-online tıbbi makale çeviri

iLK YARDıMDA iLK ADıM-online tıbbi makale çeviri
iLK YARDıMDA iLK ADıM
1- Ciddi bir şekilde yaralanmış bir şahısla karşılaşıldığında ilk yapılacak işler.
a. Solunum yolu:Yaralının solunum yolunun dil, salgı ve yabancı bir cisim tarafından tıkalı olup olmadığını kontrol edin.
b. Solunum: Nefes alıp almadığını kontrol edin. Şayet almıyorsa suni solunum yaptırın.
c. Dolaşım: Hastanının nabzının atıp atmadığını kontrol edin, şayet atmıyorsa akciğer-kalp canlandırması (masaj) yaptırın. Bu esnada kanama olup olmadığını kontrol edin
2- Eğer ciddi bir kanama varsa, zehirli bir madde yutmuşsa kalbi veya solunum durmuşsa her geçen saniye çok değerlidir. En kısa zamanda ilgili bir hekime yetiştirin.
3- Yaralıların büyük bir kısmı bulundukları yerden dikkatlice hekime götürülebilirler. Şayet hastanın, nakli (ona gelecek daha büyük tehlikeden koruyacaksa) ciddi bel ve boyun yaralanmalarında hastayı hareket ettirmek hayati önem taşımaktadır.
4- Hayatla ölüm arasındaki süre genellikle çok kısa olduğundan öncelikle şu sıra izlenebilir.
- Hastayı sakin bir şekilde yatırın.
- Eğer hasta kusuyorsa ve boynunda kırık tehlikesi yoksa tıkanmaya engelolmak için başını bir tarafa çevirin.
- Hastayı battaniye veya bir örtü ile sıcak tutun. Fakat onu aşırı derecede örtme ve harici bir ısıya maruz bırakmayın.
5- ilkyardım yaparken başka birisinin hekim ve ambulans çağırmasını sağlayın. Hekime hastanın durumunu anlatın. Kendisi veya ambülans gelinceye kadar nelerin yapılmasının gerektiğini sorun.
6- Hastayı acı vermeyecek şekilde muayene edin. Anı hareketten veya vereceği acılardan korumak için elbisesini yırtın. Yanık yoksa üzerindeki giyecek parçalarına dokunmayın.
7- Soğukkanlılığınızı muhafaza ederek hastanın moralini yükseltin. Serin soğukkanlılığınız, hastanın korkusunu ve panik durumunu yatıştırır. Ona herşeyin kontrol altında olduğu inancını verin.
8- Yarım ve tam şuur kaybı olan bir şahsın yüzüne su serpmeyin. Dökülen su nefes borusuna kaçabilir ve boğulmaya sebep olur. Şuur kaybı olan bir şahsı ayağa kaldırmaya, tokatlayarak veya sarsarak uyandırmaya çalışmayın.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ÖRNEKLEME VE RANDOMİZASYON tıbbi istatistik

ÖRNEKLEME VE RANDOMİZASYON Ara ş t ı rman ı n amac ı , bir gruptaki gozlemlerden topluma genelleme yapabilmektir. Orne ğ in yeni bir antihipertansif ilac ı n etkinli ğ ini tum hipertansiflerde denemek olas ı de ğ ildir. Bu amacla yap ı lan bir ara ş t ı rmada bir grup hipertansif hasta uzerinde bu ilac ı n etkisi denenir ve sonuclar genellenir; yani “bu ilac hipertansif hastalarda kan bas ı nc ı n ı du ş urmede etkilidir (ya da de ğ ildir)” denir. Cal ış maya al ı nan deneklerin olu ş turdu ğ u gruba orneklem (sample) , bu grubun temsil etti ğ i topluma evren (population) ad ı verilir. Yukar ı daki ornekte cal ış maya al ı nan hipertansif hastalar orneklemi olu ş turmaktad ı rlar. Bu cal ış man ı n temsil etti ğ i evren ise tum hipertansif hastalard ı r. Bir cal ış man ı n sonuclar ı , yaln ı z cal ış ma ornekleminin temsil etti ğ i evrene genellenebilir. ÖRNEKLEME Bir y ı l boyunca Ankara’da hastaneye yatan hastalar ı n tan ı lara gore da ğı l ı m ı n ı o ğ renmek ...

AĞRININ ANATOMİSİ VE FİZYOLOJİSİ

AĞRININ ANATOMİSİ VE FİZYOLOJİSİ PERİFERAL RESEPTÖRLER Ağrı bilinç durumu ile ilişkili duyusal ve duygusal bir deneyimdir. Bir bireyin ne düzeyde ağrı hissedeceği hoşa gitmeyen uyaranların oluşturduğu ağrı uyarısı ve bu ağrıyı düzenleyen süreçlerin birbirleri ile etkileşimlerinin sonucudur. Ağrı deneyimini, nosisepsiyondan ayırt etmek önemlidir. Ağrı deneyimi hoşa gitmeyen uyaranların, ağrı şekline dönüşümünde görev alan nöral süreçleri tanımlar. Ağrı ve doku hasarı arasındaki ilişki çoğu hasta ve hekim tarafından yanlış anlaşılmaktadır. Daha fazla doku hasarının daha yoğun ağrı hissi uyandıracağı varsayımı sezgiseldir: inatçı ağrısı olan hasta zaman içinde ağrı şikayeti üzerine yoğunlaşır ve muayene eden hekim bu ağrı şikayetine yol açabilecek herhangi bir bulgu genellikle bulamaz ve hasta gözünde güvenilmez hale gelir. Doku hasarı derecesi ile ağrı şiddeti arasında basit bir doğrusal ilişki olmadığının anlaşılması ve ağrı deneyiminin karmaşıklığının ve birçok etkenden etkilendiğinin ...

8)EGO BÜTÜNLEŞMESİ YA DA UMUTSUZLUK DÖNEMİ

8)EGO BÜTÜNLEŞMESİ YA DA UMUTSUZLUK DÖNEMİ Psikososyal kriz: ego bütünlüğü ve umutsuzluk Egonun güçlenmesi sonucu gelişen duygu: bilgelik Yaşlılık dönemini kapsar. Özerklik duygusu zayıflamakta, girişimcilik kaybolmakta, yakınlık ve üretkenlik azalmaktadır. Yaşlı birey beden ve zihin arasındaki bozulan bütünlüğü sağlamak, hayata düzen ve anlam verebilmek için bir araç olarak felsefeyi kullanır. Benlik bütünlüğü benliğin kendi içinde bir düzen ve anlamının bulunmasıdır. Olumlu, olumsuz, acı, tatlı yönleri ile bütün bir yaşamın olduğu gibi kabul edilişidir, geleceğin korku ve endişe ile karşılanmamasıdır. Ego bütünlüğü bedendeki güç kaybı, bellekte zayıflama ve toplumsal açıdan da üretkenlik ve sorumlulukla ilgili kayıpların bir denge içinde bir arada tutulmasıdır. Geçmişin yeni baştan yaşanabilmesi için bir pişmanlık yoktur. Benlik bütünlüğüne ulaşmış kişi ölümden korkmaz. Bu evrede daha önceki dönemlerde kazanılmış benlik özelliklerinin iyice olgunlaşması ve birbirleriyle bütünleştiril...